logo Yoga Break
5 dôvodov, prečo cvičiť jogu v kancelárii
5 dôvodov prečo cvičiť

Asi každý z nás, ktorí pracujeme v kancelárii občas pocítime (možno aj častejšie ako je vhodné) fyzickú i mentálnu únavu. Sústavné sedenie, namáhanie očí, málo pohybu a denná dávka stresu nám sadá nielen na ramená. Ťažobu cítime na celom tele – od hlavy po päty a ako sa hovorí, aj rozmýšlanie bolí. Ako z toho von skôr než príde k vyhoreniu? Stratégií môže byť hneď niekoľko: pravidelné voľno, aktívny oddych, vyvážená strava, plánovanie týždenného programu vrátane súkromných aktivít, dostatok spánku, podpora okolia, terapia a taktiež častý pohyb.

joga: na chodbe

Joga ako nástroj na udržanie zdravia

Joga znamená spojenie. Môže sa vnímať napríklad ako súlad dychu a pohybu alebo tela a duše. Na západe (konkrétne v USA) sa rozšírila už na konci 19-teho storočia, no jej korene siahajú do Indie približne 500-3000 rokov p.n.l. (nie je jednoznačné). Aktuálne je populárnou disciplínou po celom svete a stala sa súčasťou každodenného života mnohých z nás1. Niektoré zdroje uvádzajú, že sa jej venuje až 300 miliónov ľudí a môžu tak benefitovať z účinkov na mentálne a fyzické zdravie2

Joga v kancelárii – Office Joga

Joga a meditácia v kancelárii sa zaraďujú do wellbeing programov zamestnancov s primárnym cieľom zlepšiť kvalitu ich života. Hodiny sú zostavené tak, aby boli prispôsobené jednak možnostiam priestoru a taktiež požiadavkám klientov. Môže sa cvičiť pri stole, v meetingovej miestnosti, prípadne na konferencii. Z fyzického hľadiska sú lekcie zamerané na zlepšenie postavenia tela, uvoľnenie stuhnutého krku, bolesti chrbta a stiahnutej bedrovej oblasti. Z mentálneho aspektu napomáha stres manažmentu ako prevencia vyhorenia či „barlička“ vo vypätých obdobiach. Možno vás napadne, prečo by mala existovať office joga, pokiaľ zamestnanci môžu ísť cvičiť vo svojom voľnom čase kdekoľvek chcú? Je úžasné, keď sa zamestnanci vašej spoločnosti o seba starajú a nájdu si na seba čas. Aj u nás v štúdiu máme možnosť sa stretávať s vyťaženými ľudmi. Je pre nás odmenou sledovať ako po hodine odchádzajú nabití energiou a s čistou hlavou. Joga v kancelárii si nevyžaduje samostatný priestor alebo mnoho pomôcok. Niekedy nám stačí pár minút pri stole alebo nie prílž frekventovaná chodba o siedmej ráno a malá oáza pokoja môže vzniknúť aj medzi počítačmi a kopírkou.

joga: pri stole

Prečo cvičiť jogu v kancelárii?

1. Podpora zdravia zamestnancov ako jeden z benefitov

Nie je to úžasný pocit, keď sa o nás niekto postará? Občas stačí, keď nám niekto prinesie čaj, pomôže ísť pre deti do školy alebo navarí, keď naozaj nič nestíhame. Ten pocit, že je tam niekto pre nás je na nezaplatenie. Prečo by aj zamestnavateľ nemohol byť našou oporou? Áno, máme zaplatené za našu prácu, a tým by to mohlo začať a skončiť. Budovanie vzťahu zamestnanca a zamestnávateľa je však ako každý iný. Vzájomná pomoc, ochota, starostlivosť a dôvera. Podpora zdravia nie je samozrejmosťou – naopak je to poznateľný benefit s dlhodobou pridanou hodnotou. 

2. Praktické využitie času pre zaneprázdnených

Niekedy sme rozlietaní štýlom „neviem, kde mi hlava stojí“. Veľa projektov, admnistratívy, či povinností doma. Ušetriť cestu do jogového štúdia môže byť pre mnoho ľudí považované za výhodu a zároveň prekonanie bariéry k tomu odhodlať sa navštíviť ho. 

3. Vzťahy sa budujú zážitkami

Ľudí spájajú spoločné momenty a zážitky. Nie sú to chvíle, kedy vedľa seba ťukajú do počítača. Je to práve spoločný obed, drink v meste, hry a mimopracovné aktivity. S dobrými vzťahmi na pracovisku rastie aj spokojnosť zamestnancov, kreativita, zapojenosť či produktivita.

joga: kolegovia

4. Zmiernenie stresu a zlepšenie koncentrácie

Je všeobecne známe, že chronický stres má vplyv na naše mentálne zdravie a je rizikovým faktorom pre rozvoj úzkosti, depresie, vyhorenia a celkovo ovplyvňuje náš zdravotný stav. Pravidelné cvičenie jogy podporuje emocionálnu stabilitu, prináša do života pohodu, zlepšuje kvalitu spánku. Navyše schopnosť lepšie zvládať stres môže zvýšiť koncentráciu, produktivitu, robiť rýchlejšie rozhodnutia, posilňuje pozitívne správanie, čím prispieva k zlepšeniu medziľudským vzťahov.  

5. Zdravé telo

Práve fyzický aspekt jogy je pre mnohých motivačný faktor prečo ju chcú vyskúšať. Nevhodné pohybové navyky doplnené sedavým zamestnaním či neaktívnym životným štýlom si časom pýtajú svoju daň v podobe chronickej bolesti prípadne nadváhou, srdcovo-cievnymi ochoreniami atď. Pomocou jogy sa učíme byť vnímavý k svojmu telu, čím postupne ovplyvňujeme aj naše pohybové vzorce mimo podložky. Joga zvyšuje svalový tonus a silu, zlepšuje rovnováhu a flexibilitu, pomáha pri bolestiach chrbta či hlavy, posilňuje srdcovo-cievnu činnosť, redukuje hmnostnosť, podporuje metabolizmus a trávenie a je vhodným doplnkom pre športovcov ako nástroj pre prevenciu zranení.

Sedavé zamestnanie negatívne ovplyvňuje naše zdravie. Pohybové aktivity na pracovisku nám pomáhajú kompenzovať neželané dopady už priamo tam, kde vznikajú – v kancelárii. Pravidelné zahrnutie jogy do wellbeing iniciatív pre zamestnancov prináša množstvo výhod pre fyzickú a duševnú pohodu.  


Zdroje:

  1. https://thewholeu.uw.edu/
  2. https://www.yogitimes.com/